Mixavtal - hur funkar det?

Hur är ett mixavtal annorlunda från ett fast eller rörligt elavtal? Läs mer om det här!

Om du har svårt att välja mellan ett fast eller rörligt elavtal så erbjuder vissa elbolag även s.k. mixavtal där du betalar en del av elen till ett fast elpris och resten till ett rörligt elpris. Kan det här vara ett bra alternativ där du får med det bästa av två världar eller blir det för mycket av en kompromiss? Låt oss gå igenom hur det funkar samt vilka för- och nackdelar som finns.

Hur är ett mixavtal annorlunda från ett fast eller rörligt elavtal?

Ett mixavtal är egentligen en kombination av ett fast elavtal och ett rörligt elavtal. Om du har ett mixavtal så kommer du att betala en del av din el till ett rörligt pris och resterande till ett fast pris, fördelningen mellan fast och rörligt är ungefär 50/50.

Är det här samma som ett vinteravtal?

Vinteravtal, som vissa elhandlare erbjuder, är en variant av ett mixavtal där fördelningen mellan fast och rörligt elpris istället görs på månadsnivå. Med ett vinteravtal har du ett fast elpris under de kalla vintermånaderna, vanligtvis november till mars, och ett rörligt elpris under resten av året. Tanken med den är att du ska få en trygghet med ett fast elpris under de månader som elanvändningen vanligtvis stiger p.g.a. sjunkande temperatur.

Har jag bindningstid om jag tecknar ett mixavtal?

Ja, i och med att en del av elen betalas till ett fast elpris så har du, likt ett fast elavtal, en bindningstid när du tecknar ett mixavtal. De vanligaste bindningstiderna är ett år och tre år. Många elhandlare tillåter kunden att under avtalstiden binda den rörliga delen av mixavtal till det fasta elpris som gäller vid tillfället.

Hur mycket betalar jag?

Den del av din elanvändning som betalas till ett rörligt elpris kommer att följa det rådande elpriset på börsen under respektive månad, plus ett påslag från din elhandlare per kWh. Den övriga delen av din elanvändning betalas till det fasta elpris som bestäms i samband med tecknandet av ett mixavtal. Till det tillkommer såklart även en fast månads- eller årsavgift.

Hur vet jag om ett mixavtal passar mig?

En fördel med ett mixavtal är fördelningen mellan risk och trygghet där du vet det exakta elpriset för en del av din elanvändning och får nytta till viss del av sjunkande elpriser.

Som vi konstaterade i artikeln om fasta elavtal så har det historisk lönat sig mer med ett elavtal med rörliga elpriser, t.ex. timavtal eller rörligt elavtal, då man som konsument får ta del av den fulla nyttan av fallande elpriser. Med ett mixavtal får man inte riktigt den fulla nyttan av det.

Så om du inte har behov av att till viss del veta vad ditt elpris kommer att vara så är ett elavtal med ett rörligt elpris i de flesta fall att föredra.

Senast uppdaterad: 7 maj 2020