Tillbaka till flödet

Timprisavtal – Billigast elpris med Greenely

Med ett timprisavtal kan du nästan bestämma elpriset själv. Till skillnad från ett rörligt elavtal som varierar i pris på månadsbasis så varierar ett timpris avtal varje timme. Elen kostar alltså olika mycket varje timme på dygnet. Detta innebär att du ofta kan betala bara halva priset mot ett genomsnitt (läs mer om rörligt elavtal). Passa på att t ex tvätta när det är billigast elpris.


Hur funkar det?

På Nordiska elbörsen, där alla elbolag köper elen, varierar priset varje timme. Priset sätts dagen innan klockan 14 och baseras på det klassiska “utbud och efterfrågan”. Alltså hur mycket el kan Sverige producera och hur mycket el kommer svenskarna använda. därför kan du som elkund anpassa din elanvändning för att betala minsta möjliga priset på dagen.


Prisexempel – Greenely elkund


Vad kommer det att kosta?

Det är såklart svårt att säga för att vi inte vet vad elpriset kommer vara om ens två dagar. Ditt elpris kommer helt att baseras på när du använder elen. Därför rekommenderar vi att du försöker i största möjliga mån anpassa din elanvändning efter dagarnas prisvariationer. Ett hushåll som normalt äter frukost på morgonen och som äter middag hemma får ett elpris som ett rörligt avtal.


Hur bestämmer jag mitt elpris själv?

Enklaste sättet att ha kontroll över sin elfaktura är försöka använda mindre el när det är dyrt att köpa den. I regel är elpriset som dyrast på morgonen och på kvällen mellan 18-20. Billigast är det på natten men också mitt på dagen när de flesta är på jobbet. T ex kan du ta en promenad eller ha earth hour varje dags dyraste timme. Det viktigaste är att du försöker använda den el du behöver när det är billigare.


När passar det inte med timprisavtal?

Om din elanvändning ser ut som de flesta hushåll kommer ditt elpris hamna ungefär på samma som ett rörligt elavtal. Men om du skulle använda all el precis vid pristopparna då är det inte en bra idé att ha ett timprisavtal.


Kan ni garantera lägre elpris med Greenelys elavtal?

Enligt undersökningar, sänker Greenelys elkunder sin totala elkostnad med 10% i snitt. Med det sagt kan vi ge dig vissa av verktygen som behövs för att du ska kunna nyttja de billigaste elpriserna.


Läs mer om Greenelys timprisavtal!

Senast uppdaterad: 6 maj 2020