Tillbaka till flödet
23 december 2019

Hjälp med att sortera de kluriga julsoporna!

Det kan vara klurigt att sortera alla sopor som blir kvar efter julfirandet. Här hjälper vi dig på traven.


  • Julklappspapper: omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen. Ta bort alla snören från papperet eftersom det stör återvinningen.
  • Julsnöret: lägg i soppåsen. Då kan de kan bli fjärrvärme och el. Frigoliten - återvinn genom att lägga i behållare för plastförpackningar.
  • Ljusslingan: lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen. De innehåller ämnen som inte är så mysiga när de läcker ut i naturen.
  • Värmeljus och marschaller: Sedan mars 2015 ska varje kommun besluta om hur koppen från värmeljus ska hanteras. Kolla med kommunen eller med återvinningscentralen där du bor vad som gäller hos er. I de flesta kommuner ska både koppar och vekeshållare lämnas i behållaren för metallskrot på återvinningscentralen. Det gör inget om det finns stearin kvar, men lossa gärna den lilla metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand. Ps. Nu finns det även Svanen-märkta värmeljus i handeln. Ljusen tillverkas av stearin och behållarna är av glas som går att återvända när ljuset brunnit ut.
  • Julgranen: lämnar du in på närmaste återvinningscentral eller i grovsoprummet. På sina håll ordnas även insamlingsställen för de granar som tappat barren. 

Tidigare press meddelanden

Följ oss